Tips and tricks

Een fotoshoot met kinderen is altijd een beetje spannend, vooral jonge kinderen kunnen soms onvoorspelbaar uit de hoek komen en vaak is het ook meteen hun eerste fotoshoot. Hoe een kind op dat moment gaat reageren is moeilijk te voorspellen maar we kunnen er wel zoveel mogelijk aan doen om de fotoshoot te doen slagen. Een goede voorbereiding kan hierbij helpen. Hieronder 10 tips om je kind maar ook jezelf voor te bereiden op een fotoshoot.

  1. Kledij: Iedereen die al eens bij mij is geweest zal je zeggen dat ik 1 vaste zin heb tijdens een fototshoot: ALLES UIT DE BROEKZAKKEN. Vooral de papa's zijn hier vaak schuldig aan ;) Zorg voor rustige effen kleding zonder drukke prints bijvoorbeeld. En stem de kleuren op elkaar af. Scroll even naar beneden voor enkele kleuren pallets die mooi matchen. Als je twijfelt mag je altijd een foto doorsturen van de setjes die je klaar hebt liggen en dan denk ik even met jullie mee.
  2. Bezigheden: Als je met meerdere kinderen komt is het nuttig om een boekje, een spelletje of iets mee te nemen waarmee je kind zich kan bezighouden terwijl het de beurt is aan broer of zus. Zo blijft het voor iedereen plezant. Ik heb een kleurboek met kleurpotloden en een bak blokken voor de aller kleinste, dus vooral de grotere kindjes nemen best iets van thuis mee.
  3. Verwachtingen: Leg je eigen verwachtingen niet te hoog! Als je gezins foto's wil, dan gaan we met de 2-3-4 jarigen rap moeten werken omdat hun aandachtspanne kort is. Als je eigen verwachtingen niet te hoog liggen, gaat de shoot zeker goed meevallen.
  4. Snotneusjes en plakmondjes: Zorg ervoor dat neusjes en mondjes proper zijn. Hoe properder het kind op de foto, hoe mooier en hoe minder retoucheerwerk. Alles valt te retoucheren maar gebieden als de neus of mond zijn lastig om natuurlijk weg te werken, dus beter voorkomen dan genezen. Hou ook zeker tijdens de fotoshoot een zakdoek in de aanslag om neusjes proper te houden. Hoe minder tijd we moeten steken in het retoucheren, hoe sneller we de foto's kunnen doorsturen.
  5. Restjes nagellak: Verwijder zeker restjes nagellak van uw handen of de handen van de kinderen. Het is quasi onmogelijk om dat helemaal weg te werken en daar kruipt enorm veel tijd in. Ook stift vlekken of getekende kunstwerken op de armpjes moeten van tevoren schoon gemaakt worden. Vergeet ook zeker de plak tattoos niet ;)
  6. Ziek zijn: Een ziek kind is een no-go voor een fotoshoot. Dit is niet alleen onaangenaam voor het kind, de kans is reëel dat het kind lastig zal zijn of dat het kind er pips uit zal zien op alle foto’s. Als je kind ziek is kan je beter de fotoshoot verplaatsen.
  7. Dutjes: Probeer te voorkomen dat je kind moe is. Meestal is vlak achter dutjestijd het beste moment, maar ieder kind is anders en de ouders kunnen ook beter aangeven bij het vastleggen van de shoot wanneer je kind op zijn vrolijkst is.
  8. Etenstijd: Hetzelfde geld voor kinderen die honger hebben. Vaak is vlak voor etenstijd geen goed idee om een fotoshoot te plannen, veel kinderen worden lastig als ze honger hebben. Omdat kleine baby’s nog geen vast ritme hebben en vaak moeten worden gevoed en verschoond voorzie ik tijdens een newborn shoot altijd voldoende tijd om dit tijdens de shoot te doen.
  9. Wees fit en vrolijk: Bereid je voor op een echte work-out. Ook al sta je zelf misschien niet voor de camera, je zal actief moeten meewerken. Je kent je kind het beste en weet beter dan wie dan ook wat werkt om je kind aan het lachen te krijgen. Zeker bij kleine kindjes zullen ouders alle trucjes moeten bovenhalen om een vrolijk gezichtje op die snoetjes te toveren. Een boos, verbaasd of huilend kind kan ook mooi op de foto staan. Het is toch heerlijk als het karakter van het kind naar voren komt op de foto’s en bij een temperamentvol kind hoort huilen of boos zijn daarbij.
  10. Geniet: Last but not least: geniet ervan en push niet te erg. Als je zelf vrolijk bent en geniet, gaat je kind dit automatisch overnemen.

Kleuren pallet van kleuren die mooi bij elkaar matchen